COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Γιώργος Κομιανός - Πρόεδρος 61ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

«Δίνουμε βαρύτητα στην ευζωία»

Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη

Αφιερωμένη στην “Ευζωία”, η 61η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς έρχεται για να παρουσιάσει σε όλους εμάς, τα παιδιά της πόλης, τους τρόπους που η γη ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη φροντίδα για να προσφέρει στην ποιότητα της σύγχρονης ζωής. Μια μικρή απόδραση αναψυχής για όλη την οικογένεια, όπου τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά θα κερδίσουν τη χαρά της ομορφιάς των λουλουδιών, τα διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια αλλά και τις γνώσεις για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγει η ενασχόληση με τη γη.

 
Η Κηφισιά ήταν πάντα ένας προορισμός για να απολαύσουν οι Αθηναίοι τη βόλτα στη φύση και στο Άλσος. Παραμένει κατά τη γνώμη σας;
Βεβαίως και παραμένει, αλλά στις μέρες μας, η Κηφισιά έχει γίνει κυρίως ένας δημοφιλής εμπορικός προορισμός. Η ευχάριστη βόλτα για ποιοτικές αγορές και διασκέδαση συνδυάζεται με την απόδραση στους άφθονους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου που διαθέτει και γενικότερα το φυσικό τοπίο της. Άλλωστε στο συλλογικό ασυνείδητο των περισσοτέρων κατοίκων της Αττικής και όχι μόνο, η Κηφισιά έχει περάσει ως μια όμορφη κηπούπολη, ένας κοσμοπολίτικος τόπος πρασίνου και αναψυχής. Η Αρχιτεκτονική και οι χώροι πρασίνου της Κηφισιάς μπορούν να θέσουν τις βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Χρειάζεται όμως δέσμευση, όχι μόνο από τη Διοίκηση άλλα και από τους πολίτες, ως προς αυτό το σκοπό.

Ανθοκομική Έκθεση - Εξήντα ένα χρόνια ιστορία δεμένη με την Κηφισιά. Αλλάζει κάτι από το “τότε” στο “σήμερα”;
Η ιστορική αύρα είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που έχει καταστήσει την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς θεσμό στη συνείδηση των πολιτών. Στη μακρά πορεία της υπήρξε εκφραστής της πρωτοπορίας στον τομέα της, ενώ μεταλλάχθηκε αρκετές φορές ανάλογα με το πνεύμα των καιρών, ίσως και να πρωτοστάτησε της αλλαγής ορισμένες στιγμές. Σε παρόμοιο σταυροδρόμι βρισκόμαστε και σήμερα. Επί σειρά ετών, δεκαετιών θα μπορούσα να πω, υπήρξε μια εμμονή στο γνωστό και δοκιμασμένο, σίγουρα ξεπερασμένο μοντέλο, το οποίο δυστυχώς κατέστησε την Έκθεση μια αδιάφορη συνήθεια, χωρίς εκπλήξεις. Στην 61η Ανθοκομική Έκθεση ρισκάρουμε και αλλάζουμε τα πάντα. Εκσυγχρονισμός, διεύρυνση κοινού και εισαγωγή στις νέες τάσεις της κηποτεχνίας, της ανθοκομίας, του πρασίνου και όχι μόνο.

Ποια είναι η καινούρια ιδέα που φέρνει μαζί της η 61η Έκθεση;
Δίνουμε βαρύτητα στην ευζωία. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε το κοινό σε θέματα περιβάλλοντος, αστικού Πρασίνου, διατροφής. Προβάλουμε το πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από το πρίσμα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς.

Θα έχουμε και φέτος ξένες συμμετοχές;
Σημαντικές ξένες συμμετοχές θα τιμήσουν την φετινή Έκθεση. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο Ολλανδός Πρέσβης, ενώ ομιλίες θα οργανωθούν από την Ολλανδική Πρεσβεία, σχετικά με την ανθοκομία και την θέση της Ολλανδίας στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και την κοιτίδα επιχειρηματικότητας που μέσω της Ολλανδικής πρεσβείας πραγματοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας και προσφέρει υποδομές και κίνητρα σε νέους, ώστε να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Greenpeace και άλλων οργανώσεων.

Ποιες θα είναι οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που μπορεί να χαρεί μια οικογένεια που θα επισκεφθεί την έκθεση;
Εκτός από την αγορά ποιοτικών και φθηνών φυτών και λουλουδιών, μία οικογένεια μπορεί να ενημερωθεί και να συμμετέχει σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για το έδαφος, το περιβάλλον και ορθή τους διαχείριση. Σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή», την Greenpeace, την «Farmer’s republic» και οι γεωπόνοι της Ανθοκομικής θα τους συστήσουν σε ενδιαφέροντες τομείς, στενά συνδεδεμένους με την ανθρώπινη ζωή.

Περιβάλλον, ποιότητα ζωής στην πόλη και οικονομική κρίση. Δίνει η γη ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν μαζί της;
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αντίδοτο στην τεράστια ύφεση που βιώνουμε και κινητήριος δύναμη για την ελληνική οικονομία με άμεσα οφέλη είναι η αγροτική οικονομία, η πράσινη ανάπτυξη και η νέα επιχειρηματικότητα που θα συνδέσει την πρωτογενή παραγωγή με την διάθεση των προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η πίστη με οδήγησε να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή, ανάπτυξη και εμπορία, ως επιχειρηματίας και ταυτόχρονα σύμβουλος – γεωπόνος με εμπειρία σε αγροτικές καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου