COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Κτήμα Συγγρού - Ο πράσινος πνεύμονας της Αθήνας στα σύνορα Αμαρουσίου-Κηφισιάς και η «αποστολή» του

Η Ιφιγένεια Α. Συγγρού, μια διακεκριμένη προσωπικότητα με κοινωφελή ακτινοβολία εθνικής εμβέλειας, κληροδότησε το 1921 με τη διαθήκη της, το κτήμα Συγγρού στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία (σήμερα ΙΓΕ), κάτι που συνιστά την κορωνίδα της συνολικής προσφοράς της για τους νέους.




Με βάση τα οριζόμενα στη διαθήκη, το Κτήμα κληροδοτήθηκε στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία, προκειμένου να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας και κτηνοτροφίας με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών». 114 χρόνια μετά το Ι.Γ.Ε. με γνώμονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η ύπαιθρός της, συνεχίζει αποτελεσματικά τη συμβολή του για την ανάπτυξη του αγροτικού μας χώρου, αξιοποιώντας με σεβασμό τη σπουδαία κληρονομιά της Ιφιγένειας Συγγρού. Ειδικότερα, συνεχίζει να παρέχει γεωργική κατάρτιση σε τομείς όπως, Αμπελουργία, Δενδροκομία, Ελαιοκομία, Κηποτεχνία, Ανθοκομία, Λαχανοκομία, Μελισσοκομία. Η πορεία του Ινστιτούτου κατά τα πρώτα βήματα της νέας χιλιετίας σημειώνει σταθερά μια ανοδική τάση τόσο ως προς τους αριθμούς των εκπαιδευομένων, όσο και ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η παροχή αγροτικής εκπαίδευσης του Ινστιτούτου διευρύνεται και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με ψυχική νόσο καθώς και σε πρώην χρήστες ουσιών συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική επανένταξή τους. Όμως η εκπαίδευση δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει με την κατάρτιση νεαρών μαθητών, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς. Ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» αποτελεί έναν μεγάλο βοηθό – σύμμαχο του Κληροδοτήματος. Ο σύλλογος αυτός δραστηριοποιείται πάνω από 12 έτη και προσπαθεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες στο να ευαισθητοποιούνται αλλά και να δρουν στη προστασία του περιβάλλοντος.




Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΩΤΗΣ
Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΙΓΕ απαντά:


Κύριε Μπαλωτή, εργάζεστε σε έναν ιστορικό πύργο, εντός του δάσους με το «πνεύμα» της Ιφιγένειας Συγγρού διάχυτο. Η προστασία του κληροδοτήματος  και η εντολή για την αποστολή του, είναι δύσκολο έργο;
Η ιστορία του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) συνδέεται άρρηκτα με το Κτήμα Συγγρού. Οι άνθρωπο του ΙΓΕ συμμετέχουν με αίσθημα ευθύνης, ξεπερνώντας τον εαυτό τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών τόσο της εκπαίδευσης όσο και της προστασίας του Κτήματος Συγγρού. Ψυχή του ΙΓΕ είναι οι εθελοντές του, που γνωρίζοντας τη δουλειά που πραγματοποιείται, όλο και πιο πολλοί κάθε χρόνο θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά το προσωπικό ώστε να διατηρείται το Κληροδότημα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους είναι το ελάχιστο, που μπορώ να πω.

Αν μετά από τόσα χρόνια αισθάνεστε για κάτι υπερήφανος στην εξέλιξη του ΙΓΕ, τι είναι;
Το Ινστιτούτο λειτουργεί εδώ και 114 χρόνια αδιαλείπτως στην γεωργική εκπαίδευση. Η πλούσια ιστορία του μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και μας δημιουργεί την ανάγκη να προσπαθούμε για την καινοτομία και την προώθηση της γεωπονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα θυμόμαστε κάποια πράγματα που μας έχουν κάνει υπερήφανους όπως ότι οι μαθητές του σεμιναρίου ανθοδετικής του 2004 πλαισίωσαν τη βασική ομάδα επαγγελματιών ανθοπωλών που συγκρότησε η Ιντερφλόρα για τη δημιουργία των 5.513 μπουκέτων λουλουδιών που προσφέρθηκαν στους νικητές κατά τις Τελετές Απονομής των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Υπερηφάνεια επίσης, μας γεμίζει και η ανταπόκριση του κόσμου στα σεμινάρια μας. Το 2002 οι εκπαιδευόμενοι του Ινστιτούτου ήταν 300 το έτος ενώ το 2012 ξεπέρασαν τους 2600. Πολλοί από αυτούς ασχολήθηκαν με την γεωργία, κάποιοι ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση, ενώ κάποιοι διέπρεψαν με τα προϊόντα που παρήγαγαν.

Στο πεδίο της έρευνας, τι βρίσκεται σε εξέλιξη;
Το Ινστιτούτο μας συμμετέχει και υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα με άλλους φορείς όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κτλ. Στους χώρους μας έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα εντομολογίας, βοτανικής, ανθοκομίας καθώς και πολλαπλασιασμού ενδημικών φυτών. Σήμερα διανύουμε το τρίτο χρόνο πειραμάτων, σε συνεργασία με την εταιρεία Apivita, για την παραγωγή πρόπολης με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου Ορθής Πρακτικής για την Παραγωγή Πρόπολης που θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τους έλληνες μελισσοκόμους.

Ποιοι παρακολουθούν τα σεμινάρια του ΙΓΕ και ποιά είναι πιο δημοφιλή;
Η εκπαίδευση του ΙΓΕ βασίζεται στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων. Οι εκπαιδευόμενοι του ΙΓΕ είναι:
• Οποιοσδήποτε πολίτης ανεξαρτήτου φύλλου, ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στα διάφορα αγροτικά θέματα.
• Φοιτητές, σπουδαστές Γεωπονικών Σχολών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
• Γεωπόνοι, Τεχνολόγοι Γεωπόνοι.
•  Νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.
Η μελισσοκομία είναι το πιο δημοφιλές σεμινάριο του ΙΓΕ, ενώ αυξανόμενη τάση έχουν η ελαιοκομία, η δενδροκομία και η λαχανοκομία.

H Γεωργική Βιβλιοθήκη που υποστηρίζει και εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά σας προγράμματα είναι σε εξέλιξη. Πότε ολοκληρώνεται και τι ανάγκες υπάρχουν ακόμα;
Η Γεωργική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε την πορεία της παράλληλα με την ίδρυση της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας (Ε.Γ.Ε.) το 1901. Σκοπός της βιβλιοθήκης αυτής ήταν η απόκτηση νέων βιβλίων, χαρτών και λοιπού υλικού γεωργικού ενδιαφέροντος για τη βοήθεια τόσο των εκπαιδευομένων του όσο και των επιστημόνων γεωπονικών σχολών. Στο υλικό της βιβλιοθήκης αυτής στηρίχθηκαν οι εκδόσεις της Ε.Γ.Ε. που πάνω από 40 χρόνια διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Για μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε δανειστική, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν σε αδράνεια.
Εδώ και τρία χρόνια η βιβλιοθήκη μετεγκαταστάθηκε στον Πύργο Συγγρού και τα βιβλία τοποθετήθηκαν στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Με την εθελοντική προσφορά του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων έχει καθαριστεί και ταξινομηθεί θέτοντας τις βάσεις για μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη. Καταφέραμε να εκδώσουμε τον Α’ Βιβλιογραφικό Κατάλογο, όπου καταγράφηκαν τα μέχρι τώρα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη. Για την ολοκλήρωσή της υπάρχουν ακόμη πράγματα που χρειάζεται να γίνουν. Ελπίζουμε ότι αυτή η σπουδαία συνεργασία του δημοσίου με έναν εθελοντικό σύλλογο να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον, αφού παρόμοιες πρωτοβουλίες μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για το Ινστιτούτο και τον τόπο μας.

Σας ευχαριστούμε!




Συνέντευξη στην Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου
Πρόεδρο των «Φίλων του δάσους Συγγρού»

Δώδεκα χρόνια εθελοντικής δράσης και έμπρακτης αγάπης για το περιβάλλον. Έχετε δώσει μάχες. Τι θυμάστε χαρακτηριστικά;
Από την αρχή κιόλας της σύστασης του συλλόγου, θελήσαμε να διαφυλάξουμε πάση θυσία τον δασικό του χαρακτήρα και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμιξης τρίτων. Προβάλλαμε σθεναρή αντίσταση σε κάθε απειλή που δέχθηκε μέχρι σήμερα, όπως το περίφημο “masterplan” που προέβλεπε στο Δάσος φωτισμούς, λέιζερ, μέχρι και τρενάκι αναψυχής. Σταθήκαμε ενάντια σε μαζικές εκδηλώσεις και τεχνητές εγκαταστάσεις αναψυχής άσχετων με τους όρους του Κληροδοτήματος, συμμετείχαμε ενεργά στην πυροπροστασία και τη φύλαξη του Δάσους, αγωνιστήκαμε κατά της πρόσφατης προσπάθειας συγχώνευσης του Ι.Γ.Ε. με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Στο όραμά σας αναφέρετε «ένα Δάσος Συγγρού – πολύτιμο δείγμα αυθεντικού αττικού τοπίου με μόνη εντός του χρήση την γεωργική εκπαίδευση που όρισε η Ιφιγένεια Συγγρού». Πώς θα μπορέσετε να κρατήσετε τους πολίτες που διψούν για πράσινο, «εκτός»;
Οι πόρτες του Δάσους είναι ανοικτές για όλους τους πολίτες, με εξαίρεση τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Αυτή είναι και η δική μας επιθυμία. Επ’ ουδενί δεν θα θέλαμε ο κόσμος να αποκλείεται από αυτό. Πρόκειται για πραγματική ευλογία, όχι μόνο για τους περίοικους αλλά για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Όχι μόνο δεν είμαστε λοιπόν αντίθετοι στην παρουσία κόσμου στο Δάσος, αλλά αντιθέτως την ενισχύουμε με κάθε τρόπο. Πολλές είναι οι καμπάνιες που πραγματοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, είτε σε μαθητές, είτε σε ζωόφιλους, περιπατητές και ποδηλάτες. Όλες αποσκοπούσαν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στην ενίσχυση της αγάπης προς το Δάσος, στην ενεργή ανάμιξη, στην προστασία του. Με αυτό το σκεπτικό κινούμαστε και στα Social Media, προωθώντας την οικολογική συνείδηση και τη σημασία του Δάσους στην καθημερινότητά όλων μας. Χωρίς τους υποστηρικτές του δάσους πολλά σκοτεινά σχέδια θα είχαν βρει τρόπο να εξελιχθούν.

Είστε εθελοντές και σηκώνετε ένα μεγάλο βάρος ευθύνης τόσο για το δάσος όσο και για το κληροδότημα. Κάνετε ακόμη και τις περιπολίες τους θερινούς μήνες…
Οι περιπολίες είναι πράγματι ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν μιλάμε για 1.000 σχεδόν στρέμματα αττικού πρασίνου, φανταστείτε πόσο εύκολα μια απροσεξία ή μια ατυχής συγκυρία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά. Θεωρούμε λοιπόν καθήκον να βοηθήσουμε τον δήμο Αμαρουσίου και το ΣΠΑΠ στο έργο της πυροφύλαξης, παρόλο που σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να υποκαθιστά τον ρόλο και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας. Είμαστε λοιπόν παρόντες πάντα σε άμεση συνεργασία με το Ι.Γ.Ε., την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις άλλες εθελοντικές ομάδες. Σε αυτό το σκοπό μας βοηθάει και η ειδική υδροφόρα που απέκτησε ο σύλλογος μέσω δωρεάς

Τι βοήθειες χρειάζεστε που θα μπορούσε να ανταποκριθεί ο κόσμος;
Κάθε προσφορά είναι σπουδαία, κάθε χέρι είναι πολύτιμο! Η έλλειψη πόρων δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις προσπάθειές μας, με τον εθελοντισμό ωστόσο αυτά ξεπερνιούνται κατά πολύ. Προσκαλούμε οποιονδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει να μας αναζητήσει!

Μιλήστε μας για τις δραστηριότητες που είναι «ανοιχτές» και για το ευρύ κοινό.
Η περιποίηση του Βοτανικού κήπου που καλλιεργούμε για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων στα οποία συμμετέχουμε με το ΙΓΕ οι αναδασώσεις – δενδροφυτεύσεις και η καλοκαιρινή πυροπροστασία είναι σημαντικές δραστηριότητες που θα μπορούσε ο καθένας να συνεισφέρει με την εργασία και τη θετική του διάθεση. Όμως οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν και πολλά προγράμματα όπου εκεί χρειάζονται πιο εξειδικευμένες γνώσεις, όπως αυτό της ανασύστασης της Γεωργικής Βιβλιοθήκης και της Τράπεζας των Σπόρων. Όπως προαναφέρθηκε, επιθυμούμε τη βοήθεια οποιουδήποτε φίλου του Δάσους που θέλει να προσφέρει.
Στην ιστοσελίδα μας www.dasosygrou.gr αλλά και τη σελίδα που διατηρούμε στο Facebook μπορεί το κοινό να ενημερωθεί για τις δράσεις μας και να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου