COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Υγεία: Το ταξίδι της ζωής πάνω στο καράβι που λέγεται σπάνιο νόσημα

Γράφει η Ιωάννα Αλυσανδράτου
Ακτιβίστρια Σπανίων Παθήσεων



Είμαι βεβαία ότι όλοι θυμόμαστε τι αισθανθήκαμε όταν πρωτοακούσαμε τη διάγνωσή μας. Την ασυναίσθητη ανατριχίλα στο κορμί ακούγοντας το άγνωστο όνομα της πάθησής μας, και άρα το απρόσμενο «ταξίδι» που μόλις ξεκινούσε. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε τη στιγμή που -μετά από εβδομάδες, μήνες, ή πολλές φορές και χρόνια, μετά από πλειάδα εξετάσεων, φαρμάκων και όλων των ειδών τις δοκιμές επάνω μας από τις διάφορες ειδικότητες γιατρών που έψαχναν στο άγνωστο για την «πάθηση-φάντασμα»-, καθισμένοι συνήθως σε ένα μικρό δωμάτιο νοσοκομείου και συχνά μόνοι, αναμέναμε την ώρα της επιβεβαίωσης…


Εκεί, λοιπόν, που περιμένεις, όλα τα ακαταλαβίστικα συμπτώματα ετών ξαναπερνάνε από το μυαλό σου και πλέον έχει έρθει η ώρα να βρεις τι σου προκαλεί όλα αυτά τα δύσκολα και ανατρεπτικά για τη ζωή σου σωματικά εμπόδια. Έχει έρθει πλέον η ώρα να βρεις την αιτία. Και τότε ακούς τη διάγνωση «Πάσχετε από...», και σε κλάσματα δευτερολέπτου τα αφτιά σου σαν από έκρηξη κουφαίνονται, τα χείλη σου σφραγίζουν, τα ματιά σου δακρύζουν και η καρδιά σου παγώνει. Περιμένεις τη συνέχεια... Και τότε έρχεται και το χτύπημα στο στομάχι: «...μια σπάνια νόσο, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά...»
Η κουβέντα εκεί σταματά. Εσύ πια δεν σκέφτεσαι, ενώ γύρω σου υπάρχει μόνο χάος. Τώρα το μόνο που θέλεις είναι να πας σπίτι, να κουκουλωθείς και να θρηνήσεις. Να θρηνήσεις για τη χαρά της ζωής που χάθηκε τόσο απότομα, για τη νιότη σου που σταμάτησε εκεί, για το άδικο που σε αγκάλιασε σφικτά, για το ακαταλαβίστικο που τελικά δεν έχει αιτιολογία!
Και τότε, μόλις νιώσεις έτοιμος, τρέχεις στην πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών της εποχής μας -στο Διαδίκτυο-για να ενημερωθείς, όπου υπάρχουν ιστοσελίδες με λάθος ή ξεπερασμένες πληροφορίες, οι οποίες, πολλές φορές, όσα λένε για τη Σπάνια Πάθησή σου είναι πολύ χειρότερα από αυτά που όντως ισχύουν σήμερα. Έτσι, ένα ταξίδι με ανάδρομη πορεία, με προβληματικές συντεταγμένες, και ουσιαστικά με λάθος συνοδοιπόρους μόλις έχει ξεκινήσει. Κι αυτή η λάθος επιβίβαση θα σηματοδοτήσει την ομαλότητα του «ταξιδιού» σου.

Γιατί, μπαίνοντας στον κόσμο των Σπανίων Παθήσεων είναι σαν να ξεκινάς ένα ταξίδι πάνω σε ένα καράβι, με ένα μακρινό προορισμό, σε μία άγνωστη θάλασσα, όπου θα χρειαστείς όλα τα κατάλληλα μέσα για να το πραγματοποιήσεις: κουπιά, μηχανές, πανιά, πυξίδα, και πάνω από όλα ένα άψογο πλήρωμα που θα συνεργάζεται όπως πρέπει. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επιλέξεις σωστά με ποιους θα το κάνεις, μιας και το βούλιαγμα πολλές φορές μπορεί να είναι σε βαθιά νερά!
Ένας γιατρός γνώστης της πάθησής μας, ένας Σύλλογος Ασθενών που δραστηριοποιείται για την προστασία και τη στήριξή μας, η οικογένεια και οι δικοί μας άνθρωποι, και τέλος μία έγκυρη πηγή πληροφόρησης είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια το «ταξίδι» μας, και άρα για να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το σπάνιο νόσημά μας, καθώς και ό,τι μπορεί να ταράξει την ψυχή μας.

Μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η «θάλασσα» μπορεί να έχει φουρτούνες, αλλά, όπως είναι γνωστό, «ο καλός καπετάνιος σε αυτή φαίνεται»! Συνεπώς, ας μην επιτρέπουμε την άγνοια, γιατί εμείς είμαστε ο καλύτερος γιατρός του εαυτού μας.

 
https://www.facebook.com/spanioi?fref=ts
http://www.spread-the-world-about-rarity.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου