COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη - Γιώργος Θωμάκος - Δήμαρχος Κηφισιάς - Εκάλης - Ν. Ερυθραίας

“Η εκλογή μας ήταν μεγάλη
ανατροπή αλλά δεν ήταν έκπληξη”




Μπορεί το «buzzer beater» να είναι μπασκετικός όρος, αλλά ο Γιώργος Θωμάκος, σημερινός δήμαρχος Κηφισιάς - Εκάλης και Νέας Ερυθραίας, απέδειξε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην πολιτική. Με την δεύτερη αναμέτρηση του εκλογικού αγώνα να χτυπάει κόκκινο για τον συνδυασμό του «Δύναμη Ελπίδας - Συμμαχία Πολιτών», έκανε την ανατροπή και εξελέγη.
Άνθρωπος μαχητικός, ευθύς, ευγενικός με κοινωνικές ευαισθησίες και «πίστη». Μας μιλάει για τα σχέδιά του και μας δηλώνει με υπερηφάνεια ότι η ομάδα μπάσκετ της Κηφισιάς ΑΕΝΚ είναι η «ομάδα της καρδιάς του».

Κάνατε την μεγάλη ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω έναν μπασκετικό όρο, με “buzzer beater”. Πώς συνέβη αυτό;
Συνέβη χάρη στη πλατιά και ισχυρή κοινωνική συμμαχία που συγκροτήθηκε στο 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών. Είμαστε όμως πολύ πιο περήφανοι για το ποσοστό του 26% που συγκεντρώσαμε στον 1ο γύρο, γιατί είναι ένα πραγματικά πολύ υψηλό, για έναν γνήσια ανεξάρτητο και αδέσμευτο συνδυασμό. Είναι όπως είπατε μεγάλη ανατροπή αλλά δεν είναι έκπληξη. Οι πολίτες όχι μόνο στην Κηφισιά, αλλά παντού έδειξαν για πρώτη φορά εφέτος μια ωριμότητα και μια υγεία, θέτοντας στο περιθώριο μετά από πολλά χρόνια, συνδυασμούς και διοικήσεις που είχαν ριζώσει και είχαν επίσης ταυτιστεί με κόμματα. Ο ανανεωτικός λόγος, αλλά και η εμφάνιση τόσων νέων προσώπων, ήταν κάτι που έπεισε τους συμπολίτες μας ότι αξίζουμε.

Υποσχεθήκατε «Eπιστροφή στο μέλλον». Ποιο είναι το δικό σας νέο μοντέλο διοίκησης που προδιαγράφει το μέλλον;
Είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής… «Ο σεβασμός στον πολίτη» και το νέο δημόσιο ήθος. Ο διαρκής σεβασμός στον πολίτη σημαίνει ευθύτητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια στις σχέσεις με εκείνον. Όχι χτυπήματα στην πλάτη, όχι μεταμορφώσεις, όχι μικρά ή μεγάλα ψέματα. Αυτά που μπορούμε και τίποτα περισσότερο. Στη συνέχεια θα πρέπει να σας τονίσω ότι η νέα διοίκηση θα καθιερώσει στην πόλη την διαρκή συμμετοχή των πολιτών, μέσα από νέους θεσμούς ή μέσα από διαδικασίες που ίσχυαν παλιά, αλλά στη συνέχεια αδράνησαν, όπως τα συνοικιακά συμβούλια, οι επιτροπές γειτονιάς κ.ά. Επίσης, θα καθιερώσουμε για πρώτη φορά, μετά από 35 χρόνια στην Κηφισιά, την ανεξάρτητη τοπική διοίκηση.
Η ανεξάρτητη νέα διοίκησή μας δεν έχει καμία σχέση με κανένα μεγάλο ή μικρό κόμμα, ούτε ζήτησε την υποστήριξη κανενός κόμματος και οφείλει την εκλογή της αποκλειστικά στους πολίτες.

Και σε έναν δήμο, ο οποίος έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με άλλους...
Σωστά. Υπάρχουν αποκλίσεις, διαφορετικές ταχύτητες, και η μεγάλη κρίση, οικονομική και ανθρωπιστική, δυστυχώς έχει αμβλύνει τις διαφορές και έχει κλείσει λιγάκι η ψαλίδα, διότι υπάρχουν οι νεόπτωχοι, οι ευκατάστατοι που πτώχευσαν μέσα σε ένα βράδυ. Τα προάστιά μας δεν είναι αριστοκρατικά όπως πιστεύουν πάρα πολλοί. Δεν είναι μόνο οι ψηλοί τοίχοι και οι πισίνες. Γιατί μπορεί αυτοί που μένουν μέσα, και μην σας φανεί περίεργο, να παίρνουν συσσίτιο.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες;
Η καθημερινή ηλεκτρονική συναλλαγή του πολίτη με τις υπηρεσίες. Ο οργανισμός αντιμετώπισης προβλημάτων καθημερινότητας, σε πραγματικό χρόνο και η απάντηση στα προβλήματά του πολύ σύντομα, μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η προώθηση έργων υποδομής ειδικά στην δημοτική ενότητα της Νέας Ερυθραίας, που αντιμετωπίζει συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, με την συνεργασία και την απαραίτητη βοήθεια της περιφέρειας Αττικής για αντιπλημμυρικά έργα. Η αναβάθμιση των δημοτικών ενοτήτων και της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας που μείνανε ξεχασμένες τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κηφισιά είχε αίγλη και ένα περιβάλλον που επιβεβαιώνει την ιστορία της. Με τα νεοκλασικά της, τα αρχοντικά της, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής... Είναι μέσα στο πρόγραμμά σας, να ανακτήσει η Κηφισιά τη λάμψη της;
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας της Κηφισιάς είναι τα περικαλλή κτίρια, τα κλασικά και τα διατηρητέα. Είναι εκεί και παραμένουν αλώβητα... Ίσως πολλοί δεν τα γνωρίζουν. Επιβάλλεται να κάνουμε την Κηφισιά τουριστικό πόλο έλξης και είναι μέσα στο πρόγραμμά μας να γίνει «πολιτιστικός προορισμός», και ήδη εργαζόμαστε γι’ αυτό.... διότι εκτός από τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια και τους γραφικούς και εξοχικούς ακόμη και σήμερα δρόμους περιπάτου που έχει η πόλη μας, έχει και σημαντικά μουσεία, που σίγουρα αξίζει ο επισκέπτης της Αθήνας-Ελλάδας να αφιερώσει ένα απόγευμα ή ένα πρωινό, για να τα γνωρίσει.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι το κέντρο της Κηφισιάς έχει υποστεί πλήγμα από την αλόγιστη αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν αλλοιώσει κατά ένα μέρος την παραδοσιακή εικόνα του κέντρου, ενώ ακόμα έχουν προκαλέσει και πλήγμα στο τοπικό εμπόριο, που ήταν και ξακουστό κάποτε. Στόχος μας, είναι η ανάκαμψη του τοπικού εμπορίου, με μέτρα που μελετάμε και να μπει ένας φραγμός στην «Κηφισιά - απέραντο διασκεδαστήριο».

Είναι και τα malls που απειλούν το εμπορικό κέντρο... ποιο είναι το μήνυμά σας στους εμπόρους;
Τα malls δεν απειλούν το εμπορικό κέντρο απλά… κοντεύουν να το καταπιούν! Στην κυριολεξία... και αυτό οφείλεται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο. Έγιναν έργα παρέμβασης στο κέντρο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης. Τόσο με τη λειτουργία του υπογείου, υπερσύγχρονου και με προσιτές τιμές χώρου στάθμευσης εξακοσίων θέσεων, στην πλατεία Κηφισιάς, όσο και με άλλες παρεμβάσεις που θα κάνουμε εξασφαλίζοντας νέους χώρους, ακόμα και δωρεάν στάθμευσης καθώς και με την επιστροφή της ελεγχόμενης στάθμευσης, πιστεύουμε ότι ο καταναλωτής θα επιστρέψει στα αγαπημένα του καταστήματα. Επιπλέον θα προβάλλουμε την τοπική μας αγορά με πολλούς τρόπους και θα δημιουργήσουμε happenings σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της Κηφισιάς… θα προωθήσουμε δράσεις “open malls”.

Πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα open malls;
Τα open malls είναι μια πρόταση που έθεσε ο εμπορικός σύλλογος Κηφισιάς, όπου θα έχει εκείνος την πρωτοβουλία και μέσα από συνεργατικές δράσεις εμπόρων και δήμου, θα πραγματοποιείται μια ενιαία και όχι ατομική προβολή της αγοράς και των πλεονεκτημάτων της, καθώς και ενιαία παροχή κινήτρων, εκπτώσεων, ευκαιριών, αλλά και εκδηλώσεων.

Θα συνεργαστείτε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κύριλλο για κοινές δράσεις με την εκκλησία;
Έχουμε ήδη συζητήσει με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωροπού τις κοινές δράσεις και τώρα πια είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πάνω σε κοινές προτάσεις κοινωνικής συμπαράστασης. Θέλουμε να βοηθήσουμε την μητρόπολη για να διευρύνει το κοινωνικό της έργο με ίδρυση παιδικού σταθμού για άπορες οικογένειες, με καθιέρωση κοινωνικών παντοπωλείων σε κάθε ενορία και με την ανεύρεση αν είναι δυνατόν και του τελευταίου πολίτη, όπου και αν βρίσκεται στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, που έχει ανάγκη ένα πιάτο φαγητό ή ιατρική περίθαλψη.

Αγαπάτε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το μπάσκετ. Η ΑΕΝΚ, βρίσκεται στην Α1 κατηγορία και ενδεχομένως να πανηγυρίσετε και ένα κύπελλο, μιας και μπήκε στο final 4. Προετοιμάζεστε για το ενδεχόμενο να πανηγυρίσει η Κηφισιά μια τέτοια νίκη;
Ο αθλητισμός είναι μεγάλο κοινωνικό αγαθό. Αγκαλιάζουμε τον μαζικό αθλητισμό και όλα τα αθλήματα. Η ΑΕΝΚ έκανε μια παραμυθένια πορεία τα τελευταία 6 έτη με πέντε αλλεπάλληλες ανόδους και με τη νέα της διοίκηση, δείχνει έτοιμη να διεκδικήσει στόχους που μόνο στα κρυφά μας όνειρα βλέπαμε εδώ στην Κηφισιά. Είμαστε πολύ κοντά στην ομάδα ήδη με την αναβάθμιση της έδρας της, που είναι το Ζειρήνειο γυμναστήριο, με προσθήκη πολλών νέων θέσεων και τοποθέτηση νέου παρκέ. Θα βρισκόμαστε διαρκώς κοντά και με άλλους τρόπους. Όσο για το μέλλον της ομάδας αυτής, προσωπικά προσπαθώ να πείσω και την τοπική κοινωνία, αλλά και κεντρικές αρχές, για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου κλειστού γηπέδου που θα αποτελεί και αγωνιστική έδρα αλλά και προπονητήριο στην περιοχή της κάτω Κηφισιάς. Η ΑΕΝΚ είναι η ομάδα της καρδιάς μου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα φροντίσουμε για όλα τα σωματεία της πόλης.

Τι σημαίνει για εσάς «επιτυχημένος δήμαρχος»;
Σήμερα που οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και που η συρρίκνωση των πόρων της αυτοδιοίκησης και φυσικά και των ατομικών μας πόρων κυριαρχεί, μάλλον προέχουν τα άυλα... δηλαδή, προτεραιότητα δική μου είναι η ανθρωπιά… η αλληλεγγύη, η κοινωνική συμπαράσταση. Αν δηλαδή στο τέλος της θητείας, την ημέρα της εξόδου, πουν «ένας καλός άνθρωπος», αυτό θα είναι πλούτος.
Σας ευχαριστούμε Δήμαρχε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου