Γράφει η Άννα Χοχλάκη από τη «Γή»
www.greenchef.gr, fb.com/YiAthens
Chia, Salvia Hispanica, αγγειόσπερμα, δικοτυλήδονο της γνωστής και πλούσιας οικογένειας των χειλανθών, του γένους της μέντας. Οι Ισπανοί κατακτητές απαγόρευσαν την καλλιέργεια του σπόρου επειδή τον χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες και θρησκευτικούς σκοπούς. Επέζησε λόγω συνέχισης μικρών καλλιεργειών στα βουνά του Ν. Μεξικό και στη Γουατεμάλα. Με την έναρξη ενός ερευνητικού προγράμματος το 1991 “North Western Regional Project” για να δοθεί εργασία στους ντόπιους πληθυσμούς αλλά και να βελτιωθεί η υγεία τους λόγω μεγάλης περιεκτικότητάς του σε Ω3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Chia κατά τους Μάγια σήμαινε δύναμη. Περιέχει 30% πρωτεΐνη, 30 % φυτικές ίνες, 30% λιπαρά οξέα, σίδηρο 3 φορές πιο πολύ από σπανάκι σε αντίστοιχη ποσότητα, φώσφορο, κάλιο 2 φορές πιο πολύ από μπανάνα, ασβέστιο 6 φορές πιο πολύ από γάλα, μαγνήσιο 5 φορές πιο πολύ από μπρόκολο. Καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα κι έτσι προτείνεται σε διαβητικούς.
Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει όλα τα αμινοξέα και έτσι γίνεται καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Κρατούν το σώμα ενυδατωμένο γιατί σαν υδρόφιλος σπόρος που είναι κρατάει την υγρασία στο σώμα, με την προϋπόθεση ότι πίνεις νερό φυσικά. Κάνει αργή πέψη κι έτσι είναι βοήθημα στις δίαιτες. Ικανή ποσότητα αδιάλυτων ινών με αποτέλεσμα να βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Το σημαντικότερο στοιχείο στους σπόρους είναι τα λιπαρά οξέα που περιέχουν, περιέχουν 8 φορές περισσότερα από σολωμό τα οποία λόγω της ικανής περιεκτικότητας του σπόρου σε αντιοξειδωτικά (αντιγηραντικά) δεν οξειδώνονται (καταστρέφονται) όπως π.χ. του λιναρόσπορου ή των ζωϊκών (λιπαρά ψάρια κ.λ.π.), άρα τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιγήρανση αλλά και στην για μεγάλο χρονικό διάστημα διατήρηση του σπόρου και των λιπαρών του.
Δεν περιέχει χοληστερόλη, (όπως κρέατα και έλαια ψαριών), δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα, όπως επίσης δεν περιέχει τοξίνες, υδράργυρο, διοξίνες, στοιχεία που μπορούν να συναντηθούν στην αναζήτηση των Ω3 από ζωικές πηγές.1 κουταλιά της σούπας καθημερινά βοηθά στην πρόληψη των προαναφερόμενων και την απορρόφηση συστατικών που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απορροφά 9 φορές τον όγκο του σε υγρό κατά συνέπεια μια μικρή ποσότητα σε χυμούς τους δίνει smoothie χαρακτηριστικά, προστίθεται σε σαλάτες χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση τους, η γεύση του μοιάζει με του φρέσκου ηλιόσπορου.
BEAUTY TIP
Οι σπόροι Chia φτιάχνουν επίσης ήπιο ζελέ για το κράτημα των μαλλιών:
1 κουταλιά της σούπας σε 100 ml νερό για 30’ και μετά σούρωμα από λεπτό σουρωτήρι. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα και με τα Ω λιπαρά που περιέχουν, δυναμώνουν τα μαλλιά ενώ συγχρόνως τα κρατάνε ελαφρά φορμαρισμένα (ειδικά τις μπούκλες).
ΣΥΝΤΑΓΗ - Vegan «κουραμπιεδάκια» με γέμιση από σύκα και καρύδια ή μήλα
Υλικά για 28 περίπου κομμάτια ζύμη κουρού
- 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι της επιλογής μας και 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ
- 200 gr κρασί (1 ποτήρι)
- 200 gr ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (1 ποτήρι)
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη γέμιση
- 28 κουταλάκια μαρμελάδα σύκο ή 15 ξερά σύκα, μαλακά, κομμένα στη μέση
- 14 χονδροκομμένα καρύδια ή 1 1/2 χούφτα περίπου άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Παρασκευή
1. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα όλα τα υλικά της ζύμης κουρού ελαφρά, χωρίς να ζυμώνουμε με δύναμη
2. Η ζύμη κουρού είναι εξαιρετικά απαλή και μαλακιά, μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά την αφήνουμε χωρίς ζύμωμα και τη χρησιμοποιούμε αμέσως
3. Δεν ανοίγουμε φύλλο αλλά χωρίζουμε τη ζύμη για ευκολία σε 28 ίσα μέρη που θα τα γεμίσουμε στη χούφτα μας
4. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με τα καρύδια.
5. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης στη χούφτα, σε μικρό κύκλο και το γεμίζουμε με 1 κουταλάκι γέμιση ή μισό σύκο και λίγα καρύδια, το κλείνουμε απαλά αφήνοντας το σαν μικρή μπάλα και το ακουμπάμε στο ταψί
6. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 περίπου βαθμούς ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
7. Τα πασπαλίζουμε με άχνη όσο είναι ακόμα ζεστά και τα βγάζουμε από το ταψί με τη βοήθεια της σπάτουλας
Μια άλλη ακόμα γέμιση είναι με μήλα και ξηρούς καρπούς
Για την ίδια δόση ζύμης, χρησιμοποιούμε την ακόλουθη γέμιση:
1. 2-3 (ανάλογα με το μέγεθος) μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
2. 1 κουταλάκι κανέλα
3. 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
4. 3-4 κουταλιές ζάχαρη1/2 φλυτζάνι χονδροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
5. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
www.greenchef.gr, fb.com/YiAthens
Chia, Salvia Hispanica, αγγειόσπερμα, δικοτυλήδονο της γνωστής και πλούσιας οικογένειας των χειλανθών, του γένους της μέντας. Οι Ισπανοί κατακτητές απαγόρευσαν την καλλιέργεια του σπόρου επειδή τον χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες και θρησκευτικούς σκοπούς. Επέζησε λόγω συνέχισης μικρών καλλιεργειών στα βουνά του Ν. Μεξικό και στη Γουατεμάλα. Με την έναρξη ενός ερευνητικού προγράμματος το 1991 “North Western Regional Project” για να δοθεί εργασία στους ντόπιους πληθυσμούς αλλά και να βελτιωθεί η υγεία τους λόγω μεγάλης περιεκτικότητάς του σε Ω3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Chia κατά τους Μάγια σήμαινε δύναμη. Περιέχει 30% πρωτεΐνη, 30 % φυτικές ίνες, 30% λιπαρά οξέα, σίδηρο 3 φορές πιο πολύ από σπανάκι σε αντίστοιχη ποσότητα, φώσφορο, κάλιο 2 φορές πιο πολύ από μπανάνα, ασβέστιο 6 φορές πιο πολύ από γάλα, μαγνήσιο 5 φορές πιο πολύ από μπρόκολο. Καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα κι έτσι προτείνεται σε διαβητικούς.
Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει όλα τα αμινοξέα και έτσι γίνεται καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Κρατούν το σώμα ενυδατωμένο γιατί σαν υδρόφιλος σπόρος που είναι κρατάει την υγρασία στο σώμα, με την προϋπόθεση ότι πίνεις νερό φυσικά. Κάνει αργή πέψη κι έτσι είναι βοήθημα στις δίαιτες. Ικανή ποσότητα αδιάλυτων ινών με αποτέλεσμα να βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Το σημαντικότερο στοιχείο στους σπόρους είναι τα λιπαρά οξέα που περιέχουν, περιέχουν 8 φορές περισσότερα από σολωμό τα οποία λόγω της ικανής περιεκτικότητας του σπόρου σε αντιοξειδωτικά (αντιγηραντικά) δεν οξειδώνονται (καταστρέφονται) όπως π.χ. του λιναρόσπορου ή των ζωϊκών (λιπαρά ψάρια κ.λ.π.), άρα τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιγήρανση αλλά και στην για μεγάλο χρονικό διάστημα διατήρηση του σπόρου και των λιπαρών του.
Δεν περιέχει χοληστερόλη, (όπως κρέατα και έλαια ψαριών), δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα, όπως επίσης δεν περιέχει τοξίνες, υδράργυρο, διοξίνες, στοιχεία που μπορούν να συναντηθούν στην αναζήτηση των Ω3 από ζωικές πηγές.1 κουταλιά της σούπας καθημερινά βοηθά στην πρόληψη των προαναφερόμενων και την απορρόφηση συστατικών που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απορροφά 9 φορές τον όγκο του σε υγρό κατά συνέπεια μια μικρή ποσότητα σε χυμούς τους δίνει smoothie χαρακτηριστικά, προστίθεται σε σαλάτες χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση τους, η γεύση του μοιάζει με του φρέσκου ηλιόσπορου.
BEAUTY TIP
Οι σπόροι Chia φτιάχνουν επίσης ήπιο ζελέ για το κράτημα των μαλλιών:
1 κουταλιά της σούπας σε 100 ml νερό για 30’ και μετά σούρωμα από λεπτό σουρωτήρι. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα και με τα Ω λιπαρά που περιέχουν, δυναμώνουν τα μαλλιά ενώ συγχρόνως τα κρατάνε ελαφρά φορμαρισμένα (ειδικά τις μπούκλες).
ΣΥΝΤΑΓΗ - Vegan «κουραμπιεδάκια» με γέμιση από σύκα και καρύδια ή μήλα
Υλικά για 28 περίπου κομμάτια ζύμη κουρού
- 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι της επιλογής μας και 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ
- 200 gr κρασί (1 ποτήρι)
- 200 gr ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (1 ποτήρι)
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη γέμιση
- 28 κουταλάκια μαρμελάδα σύκο ή 15 ξερά σύκα, μαλακά, κομμένα στη μέση
- 14 χονδροκομμένα καρύδια ή 1 1/2 χούφτα περίπου άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Παρασκευή
1. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα όλα τα υλικά της ζύμης κουρού ελαφρά, χωρίς να ζυμώνουμε με δύναμη
2. Η ζύμη κουρού είναι εξαιρετικά απαλή και μαλακιά, μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά την αφήνουμε χωρίς ζύμωμα και τη χρησιμοποιούμε αμέσως
3. Δεν ανοίγουμε φύλλο αλλά χωρίζουμε τη ζύμη για ευκολία σε 28 ίσα μέρη που θα τα γεμίσουμε στη χούφτα μας
4. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με τα καρύδια.
5. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης στη χούφτα, σε μικρό κύκλο και το γεμίζουμε με 1 κουταλάκι γέμιση ή μισό σύκο και λίγα καρύδια, το κλείνουμε απαλά αφήνοντας το σαν μικρή μπάλα και το ακουμπάμε στο ταψί
6. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 περίπου βαθμούς ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
7. Τα πασπαλίζουμε με άχνη όσο είναι ακόμα ζεστά και τα βγάζουμε από το ταψί με τη βοήθεια της σπάτουλας
Μια άλλη ακόμα γέμιση είναι με μήλα και ξηρούς καρπούς
Για την ίδια δόση ζύμης, χρησιμοποιούμε την ακόλουθη γέμιση:
1. 2-3 (ανάλογα με το μέγεθος) μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
2. 1 κουταλάκι κανέλα
3. 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
4. 3-4 κουταλιές ζάχαρη1/2 φλυτζάνι χονδροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
5. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου