COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

CHIA - Οι σπόροι που μας αδυνατίζουν!

Γράφει η Άννα Χοχλάκη από τη «Γή»
www.greenchef.gr, fb.com/YiAthens



Chia, Salvia Hispanica, αγγειόσπερμα, δικοτυλήδονο της γνωστής και πλούσιας οικογένειας των χειλανθών, του γένους της μέντας. Οι Ισπανοί κατακτητές απαγόρευσαν την καλλιέργεια του σπόρου επειδή τον χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες και θρησκευτικούς σκοπούς. Επέζησε λόγω συνέχισης μικρών καλλιεργειών στα βουνά του Ν. Μεξικό και στη Γουατεμάλα. Με την έναρξη ενός ερευνητικού προγράμματος το 1991 “North Western Regional Project” για να δοθεί εργασία στους ντόπιους πληθυσμούς αλλά και να βελτιωθεί η υγεία τους λόγω μεγάλης περιεκτικότητάς του σε Ω3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Chia κατά τους Μάγια σήμαινε δύναμη. Περιέχει 30% πρωτεΐνη, 30 % φυτικές ίνες, 30% λιπαρά οξέα, σίδηρο 3 φορές πιο πολύ από σπανάκι σε αντίστοιχη ποσότητα, φώσφορο, κάλιο 2 φορές πιο πολύ από μπανάνα, ασβέστιο 6 φορές πιο πολύ από γάλα, μαγνήσιο 5 φορές πιο πολύ από μπρόκολο. Καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα κι έτσι προτείνεται σε διαβητικούς.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει όλα τα αμινοξέα και έτσι γίνεται καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Κρατούν το σώμα ενυδατωμένο γιατί σαν υδρόφιλος σπόρος που είναι κρατάει την υγρασία στο σώμα, με την προϋπόθεση ότι πίνεις νερό φυσικά. Κάνει αργή πέψη κι έτσι είναι βοήθημα στις δίαιτες. Ικανή ποσότητα αδιάλυτων ινών με αποτέλεσμα να βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Το σημαντικότερο στοιχείο στους σπόρους είναι τα λιπαρά οξέα που περιέχουν, περιέχουν 8 φορές περισσότερα από σολωμό τα οποία λόγω της ικανής περιεκτικότητας του σπόρου σε αντιοξειδωτικά (αντιγηραντικά) δεν οξειδώνονται (καταστρέφονται) όπως π.χ. του λιναρόσπορου ή των ζωϊκών (λιπαρά ψάρια κ.λ.π.), άρα τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιγήρανση αλλά και στην για μεγάλο χρονικό διάστημα διατήρηση του σπόρου και των λιπαρών του.
Δεν περιέχει χοληστερόλη, (όπως κρέατα και έλαια ψαριών), δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα, όπως επίσης δεν περιέχει τοξίνες, υδράργυρο, διοξίνες, στοιχεία που μπορούν να συναντηθούν στην αναζήτηση των Ω3 από ζωικές πηγές.1 κουταλιά της σούπας καθημερινά βοηθά στην πρόληψη των προαναφερόμενων και την απορρόφηση συστατικών που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απορροφά 9 φορές τον όγκο του σε υγρό κατά συνέπεια μια μικρή ποσότητα σε χυμούς τους δίνει smoothie χαρακτηριστικά, προστίθεται σε σαλάτες χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση τους, η γεύση του μοιάζει με του φρέσκου ηλιόσπορου.

BEAUTY TIP
Οι σπόροι Chia φτιάχνουν επίσης ήπιο ζελέ για το κράτημα των μαλλιών:
1 κουταλιά της σούπας σε 100 ml νερό για 30’ και μετά σούρωμα από λεπτό σουρωτήρι. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα και με τα Ω λιπαρά που περιέχουν, δυναμώνουν τα μαλλιά ενώ συγχρόνως τα κρατάνε ελαφρά φορμαρισμένα (ειδικά τις μπούκλες).
 

ΣΥΝΤΑΓΗ - Vegan «κουραμπιεδάκια» με γέμιση από σύκα και καρύδια ή μήλα




Υλικά για 28 περίπου κομμάτια ζύμη κουρού
-  500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι της επιλογής μας και 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ
-  200 gr κρασί (1 ποτήρι)
-  200 gr ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (1 ποτήρι)
-  1/2 κουταλάκι αλάτι
-  1 πρέζα ζάχαρη γέμιση
-  28 κουταλάκια μαρμελάδα σύκο ή 15 ξερά σύκα, μαλακά, κομμένα στη μέση
-  14 χονδροκομμένα καρύδια ή 1 1/2 χούφτα περίπου άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Παρασκευή
1. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα όλα τα υλικά της ζύμης κουρού ελαφρά, χωρίς να ζυμώνουμε με δύναμη
2. Η ζύμη κουρού είναι εξαιρετικά απαλή και μαλακιά, μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά την αφήνουμε χωρίς ζύμωμα και τη χρησιμοποιούμε αμέσως
3. Δεν ανοίγουμε φύλλο αλλά χωρίζουμε τη ζύμη για ευκολία σε 28 ίσα μέρη που θα τα γεμίσουμε στη χούφτα μας
4. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με τα καρύδια.
5. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης στη χούφτα, σε μικρό κύκλο και το γεμίζουμε με 1 κουταλάκι γέμιση ή μισό σύκο και λίγα καρύδια, το κλείνουμε απαλά αφήνοντας το σαν μικρή μπάλα και το ακουμπάμε στο ταψί
6. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 περίπου βαθμούς ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
7. Τα πασπαλίζουμε με άχνη όσο είναι ακόμα ζεστά και τα βγάζουμε από το ταψί με τη βοήθεια της σπάτουλας

Μια άλλη ακόμα γέμιση είναι με μήλα και ξηρούς καρπούς
Για την ίδια δόση ζύμης, χρησιμοποιούμε την ακόλουθη γέμιση:
1. 2-3 (ανάλογα με το μέγεθος) μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
2. 1 κουταλάκι κανέλα
3. 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
4. 3-4 κουταλιές ζάχαρη1/2 φλυτζάνι χονδροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
5. ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου