COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Vintage Style

Γράφει η Μάρα Μυλωνοπούλου
 
Vintage, η λέξη που χρησιμοποιήθηκε από τα διεθνή media για να περιγράψει κυρίως ρούχα και αξεσουάρ Couture από το παρελθόν, που έρχονται ξανά, πιό fashionable από ποτέ, στο προσκήνιο της μόδας. Κομμάτια που ο χρόνος τους φέρεται όμορφα σαν το καλό κρασί. άλλωστε ο όρος Vintage χρησιμοποιείται στην οινοποιεία και στα ελληνικά σημαίνει «κρασί εκλεκτής σοδειάς»!



A BLAST FROM THE PAST
Ποια ρούχα και αξεσουάρ χαρακτηρίζονται ως vintage; Σιγουρα όχι αυτά που ανήκουν στο στυλ ρετρό. Το vintage δεν είναι «ρετρό». Το «ρετρό», από το retrospective που σημαίνει αναδρομικό, μιμείται το στυλ και τη μόδα μιας άλλης εποχής.
Vintage χαρακτηρίζονται τα ρούχα και τα αξεσουάρ που είναι αυθεντικά, μεταχειρισμένα, ίσως φθαρμένα και ίσως dead stock δηλαδή κομμάτια τα οποία δεν έχουν φορεθεί ποτέ κάποιου γνωστού οίκου Haute Couture της εποχής. Είναι ρούχα, αξεσουάρ, υποδήματα, τσάντες και κοσμήματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών 1920 έως το 1975.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα vintage να βρίσκονται στην Α list του κόσμου που αγαπάει τη μόδα; Κυρίως η μοναδικότητά τους. Τα συγκεκριμένα κομμάτια απευθύνονται σε γνώστες της μόδας, σε λάτρεις του προσωπικού αμίμητου στυλ και κατά συνέπεια του μοναδικού, αυτού που δύσκολα θα δεις να φορά κάποιος άλλος. Στους οπαδούς του vintage υπάρχουν άντρες και γυναίκες νοσταλγοί μιας άλλης εποχής που επιθυμούν να την αναβιώσουν, αλλά και λάτρεις συγκριμένων σχεδιαστών με συλλεκτικό ενδιαφέρον.


Λονδίνο 2014 Topshop
Η εντύπωση που έχει κάποιος όταν δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα vintage ρούχα και αξεσουάρ είναι ότι πρόκειται για παλιά, φθαρμένα ρούχα που αγοράζουν όσοι δεν έχουν αρκετά χρήματα για κάτι καινούργιο. Στο Λονδίνο όμως, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης της χώρας, το Topshop, το οποίο έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα, διαθέτει ξεχωριστό τμήμα vintage, στο οποίο δίνονται μάχες προκειμένου να διεκδικήσουν ένα ζευγάρι γόβες Dior της δεκαετίας του ‘50 ή μία αυθεντική δερμάτινη τσάντα Chanel που θα μπορούσε να κρατάει η Jackie O.
Η βρετανική πρωτεύουσα έχει πλήθος τέτοιων μαγαζιών, τα οποία χαίρουν της εκτίμησης της πλουσιότερης, εναλλακτικής αφρόκρεμας.
 
Κυνήγι θησαυρού
Tο shopping εξελίσσεται σε κυνήγι θησαυρού ειδικά για ένα μη φορεμένο ρούχο που θα έχει ακόμα την επώνυμη ετικέτα του, η οποία δικαιολογεί απόλυτα την συνήθως τσιμπημένη τιμή του. Aποτελούν «το μήλον της έριδος» για όσες γνωρίζουν... Και δεν είναι λίγες, καθώς τα vintage συνιστούν τη νέα τάση, εδώ και αρκετό καιρό.

Μέσα στην δεκαετία του 1990 η ζήτηση και η αποδοχή των vintage ρούχων στο εξωτερικό έγινε ακόμα πιο έντονη, ειδικά όταν άρχισαν να τα προτιμούν οι celebrities, όπως η Julia Roberts και η Kate Moss.
Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή ξεκίνησε από το εξωτερικό η τάση του recycling με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να προτιμούν να ξαναχρησιμοποιούν, να επιδιορθώνουν και να ανακυκλώνουν ουσιαστικά ένα παλιό ρούχο, από το να το πετάξουν και να αγοράσουν καινούρια. Η τάση συνέπεσε με την επανεμφάνιση της υπο-κουλτούρας των «ροκαμπίλι» και των «μοντάδων», οι οποίοι αναζητούσαν απεγνωσμένα παλιάς εποχής ρούχα, και κάπως έτσι τα καταστήματα με vintage άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.
Οι σχεδιαστές που περισσότερο αναζητούν οι εραστές του vintage είναι οι Coco Chanel, Paul Poiret, Elsa Schiaparelli, Jeanne Lanvin, Christian Dior, Hubert de Givenchy κ.α.

Tα περισσότερα vintage ρούχα έχουν συνήθως εξαιρετική ποιότητα -κάτι που μάλλον ισχύει αν σκεφτεί κανείς πόσο έχουν αντέξει στο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου