COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Προορισμοί - Ευρυτανία: Απογειώνει τις αισθήσεις!

Γεμάτη απλόχερη ομορφιά, η Ευρυτανία έχει τον τρόπο της να μας κάνει να την ερωτευθούμε. Για να ξετρυπώσουμε τις κρυφές χάρες της θα επισκεφθούμε τα ορεινά γραφικά χωριά της, θα απολαύσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της και θα βιώσουμε δυνατές συγκινήσεις γλιστρώντας με τα σκι μας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου!



Αν αυτό που αναζητάμε σε μια εξόρμηση είναι να ανακαλύψουμε τις ιδιαίτερες ομορφιές ενός τόπου και να ανεβάσουμε την αδρεναλίνη μας στα ύψη, τότε η Ευρυτανία θα γίνει ο αγαπημένος μας προορισμός. Ακοίμητοι θεματοφύλακες αιώνων υψώνονται γύρω της οι ορεινοί όγκοι του Τυμφρηστού (Βελούχι), της Καλιακούδας, της Χελιδόνας και των Αγράφων. Τα ξεχωριστά χωριά της, σμιλεμένα με πέτρα, ξύλο και τέχνη περισσή, ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα έλατα.
Πρωτεύουσα του νομού είναι το Καρπενήσι, μια ζωντανή πόλη με 10.000 περίπου κατοίκους. Η τουριστική οργάνωση της Ευρυτανίας είναι πολύ καλή και για όλα τα βαλάντια. Επιλέγουμε, λοιπόν, για τη διαμονή μας ένα από τα γραφικά χωριά της όπως είναι το Μεγάλο Χωριό, οι Κορυσχάδες, το Νέο και το Παλαιό Μικρό Χωριό, αλλά και το Καρπενήσι. Ένα ακόμη παραδοσιακό χωριό της Ευρυτανίας, πιο απομακρυσμένο, είναι τα Φιδάκια, ανάμεσα στα έλατα και με μαγευτική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών.

Δραστηριότητες στη φύση…
Αν λατρεύουμε τις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού έχουμε πολλές κι ενδιαφέρουσες επιλογές: Σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, ράφτινγκ στον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη, κανό στη Λίμνη Κρεμαστών, πεζοπορίες στα βαθύσκιωτα μονοπάτια των βουνών, διάσχιση φαραγγιών, αλλά και ιππασία. Εξάλλου, εδώ ψηλά θα αναπνεύσουμε και τον καθαρότερο αέρα του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής της UNESCO.
Αν μας αρέσουν οι πεζοπορικές διαδρομές σε κατάφυτα δάση, θα κάνουμε μια όμορφη διαδρομή 40’ περίπου μέσα στα έλατα και δίπλα στο ποτάμι ως το κρησφύγετο του Καραϊσκάκη, τη «Μαύρη Τρύπα».
Μια μαγευτική διαδρομή με το αυτοκίνητο, δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη, θα μας φέρει ως την ιστορική Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας. Σε κοντινή απόσταση μετά το χωριό Προυσός βρίσκεται και το «Αλλαντοποιείο του Στρεμμένου», από όπου θα αγοράσουμε εξαιρετικό ντόπιο προσούτο.

INFO
Πού θα μείνετε
• Hellas Country Club, στο Μικρό Χωριό. Τηλ.: 22370 41570, www.hellascountry.gr
• Λεβάντα, στο Μεγάλο Χωριό. Τηλ.: 22370 41101, 6932 378863, www.megaloxorio.gr
• Ξενώνας Ναϊάδες, στο 8ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καρπενησίου - Προυσού. Τηλ. 22370-24545, 6974 143955, www.web-greece.gr/apartments/naiades
• «Αρχοντόπετρα» (Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας) τηλ.: 22370-41100, 6974 992700, www.arxontopetra.gr

Πού θα φάτε
Στο «River Art», στο 7ο χλμ. Καρπενησίου - Προυσού, για δημιουργική - παραδοσιακή κουζίνα, με την υπογραφή της Δώρας Τερζή. Στο «Χαγιάτι», στο Γαύρο, στον «Παράδεισο» και το «Χωριάτικο», στο Μικρό Χωριό.

Τι θα αγοράσετε
Γλυκά του κουταλιού και μέλι στα μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα στο Μεγάλο Χωριό. Σπιτικές πίτες και μπακλαβά από το «Πλαστήρι», στο 2ο χλμ. Καρπενησίου - Προυσού.

Για οργανωμένες δραστηριότητες
• Trekking Hellas: τηλ.: 210-3310323, 22370-25940, 23506 και 6978 187863 (κ. Δημήτρης Σταλίκας), www.trekking.gr
• Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου: τηλ.: 22370-23051
• Για ιππασία: «Saloon Park»: τηλ.: 22370-24606, www.saloonpark.gr


Για σκι και snowboard… στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου



Όσοι από εμάς έχουμε έρωτα αγιάτρευτο με το σκι και το snowboard, θα ανηφορίσουμε μόλις 10 χλμ. με το αυτοκίνητο από το Καρπενήσι, στις κατάλευκες πλαγιές του Τυμφρηστού (Βελούχι), σε υψόμετρο 1.840 μ. (που φθάνει τα 2.315 μ. στην κορυφή), όπου βρίσκεται το ανανεωμένο από κάθε άποψη Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Εδώ θα χαρούμε τα παιχνίδια στο χιόνι με την ψυχή μας, θα γλιστρήσουμε με τα σκι μας στις πίστες του, απολαύσουμε το snowboard ή θα κάνουμε απλά μια βόλτα με τα εναέρια λιφτ για να απολαύσουμε το χιονισμένο τοπίο από ψηλά.

Στη διάθεσή μας βρίσκονται 15 πίστες υψηλών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται σε κάθε βαθμό δυσκολίας. Επίσης, η οργανωμένη πίστα «snowboard park» προσφέρει έντονες στιγμές στους λάτρεις του αθλήματος. Οι πιο τολμηροί της παρέας, θα αναζητήσουν μία από τις πέντε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαδρομές - off piste, για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη! Όσοι πάλι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σκι, καλό είναι να μάθουν σωστά το άθλημα από τους εξειδικευμένους δασκάλους σκι που βρίσκονται εδώ, για να ζήσουν αξέχαστες στιγμές στο χιόνι.
Όσοι θέλουν απλά να χαρούν τη μαγεία του χιονιού, θα χαλαρώσουν με μια ζεστή σοκολάτα στο σαλέ του Χιονοδρομικού, χαζεύοντας από τις μεγάλες τζαμαρίες τους σκιέρ να γλιστρούν στις πλαγιές.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου οργανώνονται κάποιες βραδιές με ξεχωριστά events, στο Ice Bar - Snow Bar, με δυνατή μουσική, σφηνάκια, cocktails και σκι στη μεγαλύτερη σε χιλιόμετρα φωτιζόμενη πίστα σ’ όλη την Ελλάδα. Όπως κι αν θέλουμε να χαρούμε το χιόνι, το σίγουρο είναι ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου θα βιώσουμε μοναδικές εμπειρίες!
Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου: τηλ.: 697 9727467 (κ. Κώστας Παπαϊωάννου, διευθυντής διαχείρισης Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου). Site: www.velouxi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου