COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη στην ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ PhD - Πρόεδρος του Σωματείου «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας»


ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ PhD - Ιστορικός Τέχνης & Εικαστική Σύμβουλος -  Πρόεδρος του Σωματείου  «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας»

To Μουσείο ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ, το «σπίτι της ελληνίδας ιέρειας της όπερας με την θεία φωνή και
την ερμηνευτική δεινότητα», είναι έργο που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Έρχεται σε μια εποχή κρίσης και απαξίας να μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες.
Η Λιάνα Σκουρλή, πρόεδρος του ιδρύματος για την Μαρία Κάλλας, είναι μια γυναίκα που
αγωνίζεται χρόνια τώρα, με όλες τις δυνάμεις της επηρεάζοντας σημαντικούς ανθρώπους, φίλους
και γνωστούς, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για να βρεθούν οι χορηγοί που ήδη προσέφεραν την τεχνολογική και μηχανολογική μελέτη του έργου.
Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
του δήμου Αθηναίων, ενώ η δημιουργία του έχει ανατεθεί στην «Τεχνόπολις».
Ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε ένα κτίριο 1000 τ.μ., στην οδό Μητροπόλεως 44 με θέα την
Ακρόπολη, για να στεγαστεί το μουσείο, χώρος συνάντησης για τους θαυμαστές της “μεγάλης ντίβας”, τους συλλέκτες, τους σπουδαστές, για όλους όσους αγαπούν την όπερα!

Κυρία Σκουρλή, η Αθήνα θα αποκτήσει επιτέλους μουσείο για τη Μαρία Κάλλας και το όνειρό σας γίνεται πραγματικότητα το 2015. Πώς αισθάνεστε μετά από τον αγώνα που δώσατε;
Είμαι πολύ χαρούμενη που το όραμα παίρνει σάρκα και οστά, ειδικά τώρα που έχουμε το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 44. Όμως, ο αγώνας είναι το ίδιο έντονος, διότι η υλοποίηση πρέπει να γίνει σωστά και σε εύθετο χρονικό διάστημα.

Υπήρξαν κρίσιμες στιγμές που νιώσατε απογοήτευση;
Οπωσδήποτε υπήρξαν στιγμές που δεν γνωρίζαμε αν το σχέδιο θα ναυαγήσει ή θα πραγματοποιηθεί. Καθώς οι καιροί είναι κρίσιμοι, επαγρυπνούμε καθημερινά για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος όπως το έχει εξαγγείλει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης. Τώρα βγαίνουν οι άδειες για τις εσωτερικές αλλαγές του κτιρίου και μετά θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση των εργασιών. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε αγωνίες και καθυστερήσεις και κάποιες απογοητεύσεις, όμως δε θα σταματήσει ούτε στιγμή η συνεχής προσπάθειά μας για το θεμιτό αποτέλεσμα.

Τι να φαντάζομαι και τι να περιμένω ως επισκέπτης του μουσείου όταν ανοίξει;
Όταν τελικά ανοίξει το Μουσείο ο επισκέπτης θα έχει μια διαφορετική εμπειρία από τα άλλα μουσεία. Θα οδηγηθεί στον τρίτο όροφο, όπου η πρώτη εμπειρία της επίσκεψής του θα είναι να βυθιστεί στη φωνή της μεγάλης σοπράνο σε σημαντικούς ρόλους που ερμήνευσε, σε ένα θεατρικό περιβάλλον που παραπέμπει σε σκηνικά από τις αντίστοιχες διάσημες όπερες.
Στη συνέχεια, σε άλλο χώρο ο επισκέπτης ανακαλύπτει σιγά σιγά όψεις της ζωής και της τέχνης της, ακολουθώντας μία αφήγηση που ξετυλίγεται μέσα από φωτογραφίες, επιστολές, κοστούμια ρόλων, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις παραστάσεων, προσωπικά της αντικείμενα, τηλεγραφήματα, σημειώματα σκηνικών κλπ.
Στην πορεία ο επισκέπτης θα συναντήσει σημαντικά πρόσωπα της ζωής της και πρόσωπα του οικογενειακού της περιβάλλοντος ανακαλύπτοντας την Κάλλας όχι μόνο ως σπουδαία ερμηνεύτρια, αλλά και ως μία γυναίκα με ανθρώπινα συναισθήματα και αγωνίες.
Το μουσείο θα περιλαμβάνει ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό στο ισόγειο με το όνομα “DIVINA” και στον τέταρτο όροφο θα υπάρχει μία mediotheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

 
Ποιο είναι το σημαντικότερο κομμάτι της συλλογής;
Όλη η παρουσίαση του Μουσείου θα είναι συναρπαστική με εξέχον σημείο τη φωνή της Ντίβα, που θα κυριαρχεί από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της επίσκεψης.

Η επόμενη μέρα. Πώς θα συνεχίσετε και τι ρόλο θα παίξετε μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του Μουσείου;
Όταν ανοίξει το Μουσείο ένα ή δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου θα γίνουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου. Όλα τα μέλη του Σωματείου θα γίνουν ο πυρήνας στους ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ και το Σωματείο θα είναι πλέον ενσωματωμένο στο Μουσείο βοηθώντας στην εύρεση χορηγών για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του.

Ετοιμάζετε κάποιες εκδηλώσεις για την ενίσχυση του Μουσείου;
Ναι, πολλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου 2014 οργανώνουμε ένα επίσημο δείπνο με ρεσιτάλ στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 8.00 μ.μ με τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, τη mezzo Κασσάνδρα Δημοπούλου και τον τενόρο Φίλιππο Μοδινό σε γνωστές άριες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας. Επίσης, η διεθνούς φήμης ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και ο γνωστός πιανίστας Νίκος Αβατάγγελος θα κλείσουν το πρόγραμμα με μερικές γνωστές διεθνείς επιτυχίες.
Πρόεδρος της φετινής οργάνωσης για τα «91 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» είναι η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι.
Τα έσοδα από την ευγενή συμμετοχή των παρευρισκομένων θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. (Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο: 100 ευρώ)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα γραφεία του Συλλόγου ως αναφέρεται κατωτέρω.



Ποιος και πώς μπορεί να γίνει μέλος στον Σύλλογο Μαρία Κάλλας;
Όλοι όσοι αγαπούν τη Μαρία Κάλλας και την όπερα μπορούν να γίνουν μέλη μας τηλεφωνώντας στα γραφεία μας 210 5200562 ή στο 6981 055282.
Η ετήσια συνδρομή είναι 30 ευρώ.
Το email μας είναι: mariacallasgreeksociety@gmail.com και η σελίδα μας στο facebook είναι «Maria Callas Greek Society» (link: https://www.facebook.com/MariaCallasGreekSociety?ref=bookmarks)

Κυρία Σκουρλή, σας ευχαριστούμε και περιμένουμε ανυπόμονα να ανοίξει το Μουσείο και να το επισκεφθούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου