COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη - ΑΒΥ Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας

«Ο τίτλος μου λειτούργησε θετικά στο να πραγματοποιήσω αυτό που διδάχθηκα από την οικογένειά μου, την φιλανθρωπία.»



Η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας ίδρυσε τον ανθρωπιστικό οργανισμό Lifeline το 1993, στο Λονδίνο και εν συνεχεία στην Αθήνα, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο, τα οποία συνεργάζονται με το «Ίδρυμα Πριγκίπισσας Αικατερίνης» στο Βελιγράδι.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Lifeline και ποιο είναι το όραμά σας για τα επόμενα χρόνια;
Η ιδέα του Lifeline γεννήθηκε το 1993 όταν αντιμετωπίσαμε την δραματική κατάσταση στην Σερβία και έγινε επείγουσα η ανάγκη να βοηθήσουμε την Σερβία την περίοδο του πολέμου. Τότε δημιουργήθηκε το γραφείο στο Σικάγο, την Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τορόντο και την Αθήνα, τα οποία συνεργάζονται με το ίδρυμά μου «Ίδρυμα Πριγκίπισσας Αικατερίνης» στο Βελιγράδι.
Όταν όμως είδαμε την μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αποφασίσαμε να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί και να εργαστούμε αποκλειστικά για αυτή. Μη ξεχνώντας ποτέ την μεγάλη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στην Σερβία τις δύσκολες στιγμές. Είναι η σειρά της Ελλάδος τώρα. Είχα την ευλογία να έχω γονείς που μου έμαθαν από μικρή την χαρά της προσφοράς και έχοντας ένα υπέροχο Διοικητικό Συμβούλιο στην Αθήνα που τα μέλη του νοιώθουν επίσης την ανάγκη να προσφέρουν κάνοντας μία μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε όλοι μαζί τον τόπο που γεννηθήκαμε και που αγαπάμε.
Το Lifeline Hellas προσέφερε στα ιδρύματα Μαζί για το Παιδί όπως στη Θεοτόκο, Χατζηπατέρειο, Μέριμνα, Χαρά και Χριστοδούλειο, Πηνελόπειο, Αγία Άννα, Κιβωτός, Ελπίδα, Στέγη Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμένας» και πολλά άλλα καθώς και στα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας μέσω του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline στην Ελλάδα και στο Λονδίνο με την προσφορά αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού, θεωρήσαμε πως ήρθε η στιγμή να στρέψουμε την προσοχή μας στις ανάγκες της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτή είναι μια δράση που έχουμε ήδη ξεκινήσει με την προσφορά ενός ασθενοφόρου στον Δήμο Οιχαλίας στην Μεσσηνία, H/Y για το σχολείο στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας και 20 οξυμέτρων στις μονάδες νεογνών των περιφερειακών νοσοκομείων Πάτρας, Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Το όραμα του Lifeline είναι να βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που μας έχουν ανάγκη γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Στην Ελλάδα τα παιδιά έγιναν θύματα οικονομικής κρίσης και είναι επείγον για όσους θέλουν να βοηθήσουν το τόπο που μεγαλώσαμε.

Η Νταϊάνα έμεινε στην ιστορία ως η πριγκίπισσα της καρδιάς των ανθρώπων. Είναι αυτό και η δική σας επιθυμία;
Η δική μου επιθυμία είναι να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ. Κάθε φορά που αντικρίζω ένα παιδικό χαμόγελο, κάθε φορά που αισθάνομαι να συμβάλλω σε έναν ιερό σκοπό, κάθε φορά που αισθάνομαι την πίστη μου στο σκοπό, στην ιδέα της φιλανθρωπίας να πραγματώνεται αυτή είναι και η σημαντικότερη επιθυμία για εμένα. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του και είμαι ευγνώμων σε όλα τα μέλη του Lifeline και τους υποστηρικτές του για την γενναιοδωρία τους.
Για μένα η φιλανθρωπία είναι το οξυγόνο μου, αποτελεί τρόπο ζωής, είναι κομμάτι της ψυχής μου και κάθε τι που επιτυγχάνεται μέσω αυτού, είτε πρόκειται για την αποκατάσταση ενός ορφανοτροφείου, είτε για ένα νοσοκομείο για παιδιά, αποτελεί σημείο αναφοράς για μένα προσωπικά.

Πώς αντιλαμβάνεστε την κρίση της σημερινής κοινωνίας και ποια πιστεύετε ότι είναι η διέξοδος;
Η σοβαρότερη όψη της κρίσης είναι η κρίση της ανθρωπιάς. Για μένα, η φιλανθρωπία αποτελεί χωρίς αμφιβολία στάση ζωής και λύση σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ελπίδα, η αισιοδοξία, η προσφορά και το φιλότιμο βέβαια είναι η μόνη διέξοδος. Δεν ήλθαμε σε αυτή την ζωή για να πάρουμε, αλλά για να δώσουμε. Η οικονομική κρίση δίνει περισσότερες ευκαιρίες να δώσουμε και να γίνουμε πρότυπα, όπως μια μητέρα που εργάζεται σκληρά καθημερινά, φροντίζει την οικογένειά της και παράλληλα καλλιεργεί την κοινωνική της ευαισθησία, συμβάλλει με αξίες όπως ο εθελοντισμός, γίνεται ένα παράδειγμα για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα το Lifeline ενεργοποιείται σε 5 χώρες. Πώς καταφέρνετε να συντονίζετε τόσες δραστηριότητες;
Με την σκληρή εργασία και αφοσίωση μπορούν να συντονίζονται τόσες δραστηριότητες ταυτόχρονα σε διαφορετικές χώρες. Για μένα όλη αυτή η δράση αποτελεί τρόπο ζωής. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και ευχαριστώ το Θεό που σε όλο αυτό έχω πάντα δίπλα μου την οικογένειά μου, το σύζυγό μου, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και τους καλούς μας φίλους σε αυτή την αέναη προσπάθεια να συνεισφέρουμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Δουλεύοντας μαζί για ένα καλύτερο μέλλον, λαμβάνουμε μαζί την χαρά και την ευλογία της προσφοράς.

Πόσο βοηθάει και πόσο εμποδίζει ο ευγενής τίτλος της «πριγκίπισσας»;
Καταρχήν δεν κάνει ο τίτλος τον άνθρωπο.
Στην δική μου περίπτωση ο τίτλος μου λειτούργησε θετικά στο να πραγματοποιήσω αυτό που διδάχθηκα από την οικογένειά μου, την φιλανθρωπία. Στην φιλανθρωπία δεν υπάρχουν εμπόδια ούτε σύνορα. Η μητέρα μου μας έλεγε πάντα ότι έχουμε δύο χέρια, το ένα για να βοηθάμε τους εαυτούς μας και το άλλο για να βοηθάμε τους άλλους. Επίσης, ο πατέρας μου, ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους βραβεύτηκε από το ελληνικό κράτος για την προσφορά του σε όσους είχαν ανάγκη και ιδίως στη νέα γενιά. Μεγαλώνοντας σε αυτό το περιβάλλον είναι αδύνατον ένα παιδί να παρεκκλίνει από αυτές τις αξίες.
Πιστεύω ότι η χαρά της προσφοράς πρέπει να διδάσκεται από μικρή ηλικία για αυτό έχουμε την καμπάνια «Παιδιά βοηθούν Παιδιά» και είμαι πολύ χαρούμενη που πραγματοποιούμε την Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική παράσταση «Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα» την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 18.30 στα εκπαιδευτήρια Δούκα που θα βοηθήσει τα παιδιά να νοιώσουν την χαρά της προσφοράς.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο φιλανθρωπικό σας έργο!


Το ανθρωπιστικό έργο του Lifeline Hellas
Το Lifeline Hellas βοηθάει μόνο την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί  με την βοήθεια και των υπολοίπων γραφείων του Lifeline στην Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και στο Τορόντο και ιδιαίτερα του Lifeline United Kingdom. Οι σημαντικότερες δραστηριότητες του οργανισμού είναι η παροχή ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία παίδων και η ενίσχυση ιδρυμάτων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Ο Πρόεδρος του Lifeline Hellas είναι ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας και ο Επίτιμος Πρόεδρος ο κύριος Ιωάννης Τρίκαρδος. 
Στα πλαίσια της καμπάνιας «Παιδιά βοηθούν Παιδιά» την Πέμπτη στις 18 Νοεμβρίου στις 18.30 στο θέατρο του Πολιτιστικού κέντρου Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα  το Lifeline Hellas θα πραγματοποιήσει φιλανθρωπική παράσταση «Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα» για παιδιά από 3 – 12 ετών με δωρεά συμμετοχής 10 ευρώ. 

www.royal.rs
www.lifelinegr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου