COVERS

COVERS

ΑΝΟΙΞΗ 2015

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με μια διάθεση να με συνεπαίρνει να γυρίσω πίσω στο παρελθόν και να θυμηθώ, ακούω την λέξη «λιτότητα» που πάντα ηχούσε περίεργα μέσα στο μυαλό μου, μιας και δεν μπορούσα να κατανοήσω τον «λιτό βίο» τον οποίο ζητούσαν οι πολιτικοί, σατίριζαν οι ηθοποιοί και μας το θύμιζε πάντα αστειευόμενος και ποτέ στα σοβαρά ο πατέρας στο σπίτι.
Από παιδάκι στη δεκαετία του ’80 η «λιτότητα» ήταν το hit της χρονιάς. Μια λέξη-φάντασμα που επιβίωνε μέσα στο χρόνο. Η «λιτότητα» κάνει φανερή την παρουσία της και μας επιβάλλεται πλέον με «μνημόνια» που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ενυπόγραφες υποσχέσεις ότι οι Έλληνες θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα ή και με το τίποτα αν χρειαστεί.
Οικονομικός επαναπροσδιορισμός, λένε εκείνοι. Ατομικός επαναπροσδιορισμός, λέω εγώ. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το άτομο που συναναστρεφόμαστε περισσότερο, δεν είναι άλλο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για μία πραγματικότητα τόσο αυτονόητη και κάνουμε σαν να μην το ξέρουμε. Η Αυτογνωσία είναι το κλειδί! Πρόκειται για μία διαδικασία απελευθέρωσης από μία θυματοποιημένη στάση ζωής προς μία περισσότερο ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.
Η ευτυχία δεν ήρθε ούτε χθες με τα πολλά λεφτά αλλά ούτε και σήμερα με τα λίγα. Αποδείχθηκε ότι η ευτυχία μας και η αξία μας ως άνθρωποι, δεν εξαρτώνται από το νούμερο που έχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό. H ευτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην αυτογνωσία μας και στην ψυχική μας ισορροπία. Τότε και μόνο, πορευόμαστε προς την αλλαγή που προϋποθέτει αγάπη για τον εαυτό μας και αυτοσεβασμό. Τότε επιλέγουμε να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και βρίσκουμε ικανοποίηση χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο περιβάλλον που ζούμε και να επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις. Όσο για το «λιτό βίο», καλύτερα αυτός, παρά ο «βίος αβίωτος»!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Διόρθωση πρεσβυωπίας με femto laser - Τελευταίες εξελίξεις

Γράφει ο Γιώργος Κατσουράκης - Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Σύγχρονο Κέντρο Οφθαλμολογίας «ΔΙΑΘΛΑΣΗ», Φλέμινγκ 18, Μαρούσι,
Τηλ.: 210 6855 041, 210 6855 042, Κιν.: 6944311451, email: info@diathlasi.gr, www.diathlasi.gr

 

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις για την διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού έχουν γίνει πλέον ρουτίνα, με αποτελέσματα που πλησιαζουν το 100% της οράσεως, δηλαδή καλύτερη οπτική οξύτητα από φακούς επαφής και λιγότερους κινδύνους.

Η πρεσβυωπία µέχρι τώρα διορθώνεται µε τη µέθοδο monovision δηλαδή με τη µέθοδο lasik, διορθώνουµε το πρωτεύων µάτι να βλέπει µακριά και το δευτερεύων κοντά, µε µία διαφορά περίπου 1,5 διοπτριών. Η διαφορά μεταξύ των δύο ματιών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 1,50 με 2 βαθμών. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανισομετρωπία που δημιουργείται δεν είναι ανεκτή όταν υπερβαίνει τους 2 βαθμούς. Με αυτό το τρόπο, κάποιος µπορεί ανάλογα µε την ηλικία του να µη χρησιµοποιεί γυαλιά στο 80% των ασχολιών του.


 
Η εξέλιξη
Η εξέλιξη ήρθε µε το KAMRA Vision που είναι ένα inlay (πρόθεση) µικροσκοπικός φακός µε ειδική κατασκευή που µε τη βοήθεια του Femto laser τον τοποθετούμε εντός του κερατοειδούς. Η τεχνολογία του Femto laser µας έδωσε τη δυνατότητα να δηµιουργήσουµε εντός δευτερολέπτων µία θήκη στον κερατοειδή και εκεί τοποθετούµε το inlay.
Αυτό γίνεται στο δευτερεύοντα οφθαλµό δηλαδή σ’ αυτόν που βλέπει κοντά. Το πλεονέκτηµα του Kamra είναι ότι ο οφθαλµός που τοποθετείται το inlay µπορεί να βλέπει κοντά σαν να φοράει γυαλί +2,50 περίπου, και ταυτόχρονα ο οφθαλμός αυτός βλέπει και μακριά - σαν pin hole, δηλαδή σαν διάφραγµα φωτογραφικής µηχανής. Σ’ αυτή την περίπτωση καλύπτουμε και ηλικίες 45-65 ετών.
Η επέµβαση διαρκεί περίπου 5-8 λεπτά, είναι ακίνδυνη και αναστρέψιµη γιατί µπορούµε όποτε θέλουµε να αφαιρέσουµε το inlay.
Τα πρώτα περιστατικά έχουν αρχίσει να γίνονται στην Αθήνα µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Εποµένως η διόρθωση της πρεσβυωπίας µε τις δύο αυτές µεθόδους είναι γεγονός.
Οι ασθενείς που έρχονται για διαθλαστικές επεµβάσεις έχουν πάντοτε υπερβολικές απαιτήσεις, δηλαδή η όρασή τους να είναι τέλεια για µακριά και τέλεια για κοντά, χωρίς γυαλιά. Δυστυχώς, η επέµβαση δεν διορθώνει τις αλλοιώσεις του βυθού, οπότε µετά την επέµβαση ο ασθενής αποκτά την καλύτερη δυνατή όραση όπως θα ήταν όταν φορούσε την πλήρη διόρθωση µε γυαλιά. Όταν ο ασθενής είναι σε ηλικία µέχρι 42-43 ετών µπορεί, εφόσον υποβληθεί σε eximer laser, να βλέπει τέλεια µακριά και τέλεια κοντά, εάν δεν έχει άλλη πάθηση.
Μετά όµως που αρχίζει η πρεσβυωπία, θα χρειάζεται γυαλιά για διάβασµα ασχέτως αν έχει ή δεν έχει χειρουργηθεί. Δεν µπορεί να βλέπει ταυτόχρονα και µε τα δύο µάτια κοντά και µακριά. Αυτό που µπορούµε να διορθώσουµε µε το monovision ή µε το inlay (kamra) είναι ουσιαστικά µία όχι στερεοσκοπική όραση, που θα του καλύπτει ανάλογα µε τις ανάγκες του το 80-95%. Δηλαδή εάν για παράδειγµα είναι οδηγός ή πιλότος αεροπλάνου και πρέπει να βλέπει στερεοσκοπικά 100% η µέθοδος δεν ενδείκνυται. Εάν πάλι πρέπει να βλέπει κοντά στερεοσκοπικά 100% εάν είναι χειρουργός πάλι θα τον καλύπτει µερικώς.Γι’ αυτό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συζητήσει µε το γιατρό του, αν αυτό που θα γίνει είναι αυτό που θέλει και τον καλύπτει πλήρως.

Αλλά η µέθοδος για µια νοικοκυρά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που πάρα πολλοί δεν θέλουν να φοράνε γυαλιά ή που διαβάζουν µέχρι µία ώρα την ηµέρα και οδηγούν σπάνια µεγάλα ταξίδια το βράδυ, είναι ιδανική.
Ο οφθαλµίατρος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την µακρινή ή την κοντινή όραση µε retreatment σε ασθενείς που µετά την επέµβαση θα ήθελαν να βλέπουν λίγο καλύτερα µακριά ή κοντά. Πάντα όµως η καλύτερη όραση για µακριά είναι εις βάρος της κοντινής ή της µακρινής όρασης αντίστοιχα.
Μακάρι να µπορούσαµε να κάνουµε τον ασθενή ξανά 20 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου